Skip to main content

Syksyn pihajätteet peräkärryyn ja jätteenkäsittelykeskukseen

Pirkanmaan jätehuolto

Syksy kutsuu pihahommiin. Jos risuja, haravoituja lehtiä ja pilaantuneita omenia ei pysty käsittelemään omalla tontilla, kannattaa ne koota peräkärryyn ja suunnistaa jätteenkäsittelykeskuksiin, Nokian Koukkujärvelle tai Tampereen Tarastenjärvelle.

Pelkkää puutarhajätettä sisältävät peräkärrykuormat otetaan maksutta vastaan.

Myös moni kunta on järjestänyt asukkailleen risujen vastaanottopaikan.

– Risut, haravoidut lehdet ja omenat tulee pitää erillään toisistaan, koska niillä on omat purkupaikkansa ja jatkokäsittelynsä. Ylipäätään jätteenkäsittelykeskuksissa asiointia nopeuttaa peräkärryn huolellinen lastaaminen, kertoo ympäristökouluttaja Päivi Koro, Pirkanmaan Jätehuollosta.

Kun eri jätelajit pitää erillään toisistaan, säästyy aikaa ja rahaa.
– Puutarhajätteiden lisäksi maksutta otetaan muun muassa sähkölaitteet, kodin vaaralliset jätteet sekä lajitellut hyötyjätteet, esimerkiksi metallit ja pahvit. Puu- ja sekajätteen vastaanotto on maksullista, sanoo ympäristökouluttaja Päivi Koro.

Peräkärryyn voi lapioida paluumatkalle kompostimultaa. Multa sopii nurmikon kasvualustaksi ja ravinteikasta maata sietäville kasveille viherrakentamiseen. Koukkujärven vihermulta ja Tarastenjärven biomulta maksavat 15 euroa peräkärry. Jätteenkäsittelykeskuksissa myydään myös männynkuorikatetta.

4.10.2019
Nokian Koukkujärvelle rakentuvan Pirkanmaan Jätehuollon biolaitoksen perustustyöt ovat hyvässä vauhdissa. Tänään työmaalla juhlittiin peruskiven muurausta.
16.9.2019
Nokian kaupungin bio- ja kiertotalouden ECO3-yritysalueen ja Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n yhteinen kiertotalousmalli on valittu arvostetun European Business Awards 2019 -kilpailun finaaliin.
16.5.2019
Pirkanmaan Jätehuolto Oy kohdentaa 50 000 euron lahjoituksen Tampereen yliopiston monitieteiseen rahastoon ja haluaa sillä edistää kiertotalouden ja resurssitehokkuuden tutkimusta.
17.4.2019
Nokialla käynnistyy pääsiäisviikolla sorapintaisen Pajulahdentien kunnostaminen.